ПРО НАС
КОНТАКТЫ
FACEBOOK
КАРТА САЙТУ
ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ

Тематична поличка «З пензлем і палітрою майже сто літ» до 160-річчя від дня народження І. С. Їжакевича в бібліотеці ім. Т. Шевченка для дорослих

18 січня може бути знаковим днем для мешканців мікрорайону Татарка. Адже в цей день 1864 року народився Іван Сидорович Їжакевич, який ходив цими стежками.
Як вам відомо, тут знаходиться Макарівська церква, оздоблена у 1947 році сімома блискучими роботами іконописця з великої букви – Івана Їжакевича та його учнів. Одна з ікон, головна святиня храму – образ священномученика Макарія з часткою його мощей.
Їжакевич мав хист до малювання ще змалку. Зовсім юним він подався до Київської рисувальної школи М. Мурашка. Згодом став помічником М. Мурашка, паралельно безкоштовно опанувавши академічний курс Рисувальної школи. Митець був знайомий з мистецтвознавцем, археологом, керівником групи художників, що здійснювала розпис Володимирського собору в 1884–1896 роках, А. Праховим і художником М. Врубелем. За талант і майстерність Іван Їжакевич був залучений ними до реставрації фресок ХII століття у Кирилівській церкві. До речі, фрески й нині можна побачити в цій церкві. Проте найбільшою любов’ю художника стане Києво-Печерська лавра, де він розписав Трапезну церкву. У Лаврі Їжакевич обіймав посаду художнього керівника Рисувальної школи Києво-Печерської лаври.

З нагоди 160-річчя від дня народження українського живописця, письменника і графіка Івана Сидоровича Їжакевича

запрошуємо всіх охочих до бібліотеки ім. Т. Шевченка для дорослих, де ви можете ознайомитися з роботами

талановитого живописця і графіка, блискучого ілюстратора творів Тараса Шевченка.

Залиште перший коментар

Залиште відгук

Ваш e-mail (не публікується).


*