ПРО НАС
КОНТАКТЫ
FACEBOOK
КАРТА САЙТУ
ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ

Екскурс-година «Все про шоколад» в бібліотеці

20 травня 2021 року бібліотека  ім. С. Скляренка провела екскурс-годину «Все про шоколад».

Хто привіз шоколад в Європу?

«Шоколад – це не вигадка кмітливих кулінарів.
Шоколад – давня традиція, це історія, яка бере початок в 1500-м до нашої ери. Давня цивілізація ольмеків в своєму лексиконі вживало слово «какава», яке відповідає знайомому нам какао (немає, не те, що продають тертим в пакетах, а то, що в плоді какао-бобів у).
Як вони вживали в їжу своє «какава»?
Ніхто не знає. Однак історія зберегла згадку про те, як його готували майя.
Люди знайшли обпалені сонцем кака-боби і залили їх водою.
Вийшов гіркий напій, в який з часом почали додавати перець або гвоздику.
Напій став настільки цінним для майя, що його могли пити тільки жерці, старійшини і кращі воїни, – словом, місцева еліта.
Какао-боби почали використовувати в якості грошей. Уявіть собі, за 100 бобів можна було придбати раба.
Згодом у майя навіть з’явився бог какао, якого поважали і задобрювали не менш, древніх богів.
Імператор ацтеків Монтесума теж дуже любив напій з какао-бобів. Ацтеки назвали цей напій «гіркою водою».
Переконують, що першим європейцем, який їм поласував, був Христофор Колумб. Може, так воно і було. А ще запевняють, що Колумб привіз королю Фердинанду какао-боби зі своєї експедиції. Однак, тоді боби не стали популярними в Європі. Але повернемося до Кортесу. У 1526-му, слідуючи на прийом до іспанського короля, Кортес узяв з собою цінний подарунок – ящик какао-бобів. І з цього моменту почалася зовсім нова ера в історії шоколаду.
Мадридський двір лихоманило: все вельможі, вся місцева аристократія, хотіла тільки одного розкоші – відчути смак какао, який тепер іспанці називали «ксоколатл». А напій той був дійсно розкішний. Іспанська історик писав: «Тільки людина благородних кровей міг дозволити собі шоколад, оскільки він саме пив гроші».
Шоколадоманія накрила всю Європу….»

а матеріалами книги Євгена Кручини«ШОКОЛАД», щоденниківФрансиско де Міранди, сімейної хроніки Абрикосових і Інтернету.
“Шоколад” Е. Журба. Вид “Жигульского” М. 2002.
Щоденники Франсиско де Міранди про подорож до Росії
http://www.i-u.ru/biblio/archive/mirando_put/00.aspx#_ednref14/

Завідуюча бібліотеки Ганна Михайлівна розповіла про історію виникненя шоколаду, а бібліотекар Жанна Петрівна ознайомила користувачів

з книжковою виставкою «Шоколадна фантазія».

 

Залиште перший коментар

Залиште відгук

Ваш e-mail (не публікується).


*