ПРО НАС
КОНТАКТЫ
FACEBOOK
КАРТА САЙТУ
ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ

Зустріч з письменницею Любою Базь «Багатогранність постаті Григорія Сковороди»

3 жовтня 2022 року в бібліотеці ім. С. Васильченка для дітей відбулась зустріч з українською письменницею, перекладачкою, активісткою, літературознавицею, лекторкою Любою Базь та учнями дев’ятих класів Спеціалізованої школи 139 з поглибленим вивченням математики.

Під час завершальної лекції з циклу заходів бібліотеки «Багатогранність постаті Григорія Сковороди» (до 300-річчя від дня народження українського філософа-містика, богослова, поета, педагога) обговорили питання: «Що таке щастя? І як бути щасливим? І що таке благе життя?»
Щасливий, кому вдалося знайти щасливе життя;
Але щасливіший, хто вміє користуватися ним.
Не досить знайти здорову їжу й напій,
Якщо смак тобі зіпсований хворобою;
Не досить сяяти світлові денного сонця,
Якщо світло голови затьмарене.
Діяльна бездіяльність збільшує наші сили;
На кораблях і колісницях ми прагнемо до доброго життя.
Але те, чого прагнеш, з тобою:
Воно, друже, – всередині тебе.
Так у одній із своїх поезій відповідає Сковорода на ці питання.
Лекторка повідала учням про те, що у своїх філософських діалогах Григорій Сковорода каже, що найперше людина має «пізнати себе», зрозуміти, що для неї є її «сродним», усвідомити, що вона є частиною чогось вищого і всеосяжного, і жити, роблячи добрі справи. Через пізнання самої себе, за Сковородою, людина може пізнати сутність усього сущого.
«Саме це й означає бути щасливим, пізнати себе, тобто свою природу, взятися за свою долю й бути зі сродною собі частиною всеосяжного промислу».
Простота Сковороди схожа на гладінь моря, глибину якого зможе уявити лиш той, хто захоче найглибше пірнути, пишуть дослідники.
Присутні слухали розповіді лекторки з великою зацікавленістю, а наприкінці зустрічі жваво ділились враженнями та ставили запитання.

 

Залиште перший коментар

Залиште відгук

Ваш e-mail (не публікується).


*