ПРО НАС
КОНТАКТЫ
FACEBOOK
КАРТА САЙТУ
ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ

Мандрівка історичним минулим в бібліотеці ім. М. Костомарова «Тут починалися Нивки»

Після тривалої перерви (карантин) бібліотека ім. М. Костомарова відновила зустрічі з краєзнавчим гуртком ліцею-інтернату «Кадетський корпус № 23». 21 жовтня до бібліотеки у гості завітали юні панянки – дівчата-вихованці ліцею. Не всі вони проживають у нашому районі, тому тема зустрічі склалася сама собою: витоки та історія місця, що сьогодні відоме як Нивки.

Це передмістя Києва ще у ХІХ ст. являло собою безкрайнє море садів та лісів, серед яких деінде були розкидані лише маленькі хутори і невеликі селища: Ґалаґани, Фузиківка, Дьохтярі, Васильчики, Рубежівська колонія. До речі, саме назва однієї з ферм братів Фузиків, що мала назву «Нивка» і дала пізніше назву всій місцевості. Згодом тут будується електропідстанція, відкривається садовий розсадник відомої садівничої фірми Вільгельма Крістера.

З 1923 року територія була включена до складу Києва. Але лише після Другої Світової війни район активно заселяється: у 1949 році почалося будівництво великого селища на місці хутора Нивки та сусідньої Вовчої Гори. А вже з 1958 року йде найактивніша забудова Нивок у звичному для нас сьогоднішньому вигляді — на вільних територіях зводяться п’ятиповерхівки-«хрущовки».

Мандрівка історичним минулим плавно перейшла на сьогодення. Багато про що бібліотекарі згадали разом з активними та зацікавленими дівчатами.

Два чудові парки: «Нивки» з мальовничими краєвидами і чарівною «поляною казок» та «Дубки»  ̶  майже ліс, якого практично не торкнулася рука людини. Відома дитячо-юнацька футбольна школа «Динамо» ім. В. В. Лобановського, що має велику історію та славетні традиції.

Завод Антонова та літак «Мрія» Ан-225 (найбільший та найпотужніший у світі транспортний літак), створений київським КБ імені Антонова. І пам’ятний знак Петру Нестерову, який у 1913 році вперше у світі виконав «мертву петлю» над аеродромом (територія сучасного заводу «Антонов»), чим поклав початок вищого пілотажу.

Закріпити нові знання вирішили у вигляді гри ̶ для юних ерудитів-ліцеїстів підготували кросворд про епоху Нивок. З цим завданням вони впоралися на відмінно.
Книжкові закладки та солодкі сувеніри стали приємною згадкою про візит до бібліотеки. І, сподіваємося, обіцянкою нової зустрічі.

BIBLIO-NIVKI

Залиште перший коментар

Залиште відгук

Ваш e-mail (не публікується).


*