ПРО НАС
КОНТАКТЫ
FACEBOOK
КАРТА САЙТУ
ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ

Екскурсія «Музей Бориса Грінченко в Києві»

26 лютого «Київські мандрівники» Бібліотеки на Дегтярівській вперше в 2024 році «вийшли в місто».

Наша екскурсія була в історико-біографічний Музей Бориса Грінченка (вул. Бульварно-Кудрявська 18/2).

Наразі – це єдиний музей видатного українця, поета, прозаїка, драматурга, публіциста, літературного критика, лексикографа, етнографа-фольклориста, мовознавця, педагога, автора підручників для молодших школярів, перекладача, журналіста, видавця, редактора україномовної преси поч. ХХ ст., автора чотиритомного «Словаря української мови» – Бориса Грінченка.
Є ще один меморіально-літературний музей, але знаходиться він на Луганщині, на окупованій росіянами території і доля його поки що не відома.
Слухали змістовну, цікаву розповідь старшого наукового співробітника музею, к.п.н Mykhaylo Lashko про життєвий і творчий шлях письменника та його внесок в українську культуру.
Життя Бориса Грінченка означено різними місцями мешкання і праці: він побачив світ на Слобожанщині в батьковому хуторі Вільховий Яр під Харковом; учителював на Харківщині та Луганщині; півтора року минули задля шматка хліба на Херсонщині в нудній праці помічника-статистика; видавничій роботі письменник присвятив чернігівський період життя; науковій – київський; останні вісім місяців лікувався в Італії.
За цими місцями життя Б. Грінченка і названі стенди-розділи Музею. Цікаво було роздивлятися архівні документи, старі видання та світлини.
Зазначений Музей – це просвітницький центр наукової біографії Бориса Грінченка. Його творчі, публіцистичні та наукові твори – спадщина, що залишилась нам від справжнього борця за українську незалежність та самобутність. З його іменем зв’язано дуже багато цікавих фактів, але краще послухати про них в самому музеї.

Бібліотека на Дегтярівській рекомендує!

 

Залиште перший коментар

Залиште відгук

Ваш e-mail (не публікується).


*