ПРО НАС
КОНТАКТЫ
FACEBOOK
КАРТА САЙТУ
ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ

Зустріч з Юлією Стахівською в бібліотеці ім. С. Васильченка для дітей

У бібліотеці ім. С. Васильченка для дітей відбулась зустріч з поеткою, письменницею,

перекладачкою, журналісткою та ілюстраторкою Юлією Стахівською.

Захід був присвячений чудовій книзі «Соня та гра кольорів», яка вийшла друком у видавництві «Дух і Літера». Ця історія запрошує вас у світ яскравих кольорів та життя художниці Соні Делоне. Від перших кроків, зроблених в Україні, до мистецького вулика Парижа, від ковдрочки для сина до кар’єри модельєрки «симультанного» вбрання.
Як треба носити сукню-вірш? Хто хотів приготувати місячне морозиво? Чи можна грати світлом? Так склалось, що захід майже співпав з днем народження української художниці та дизайнери.
Соня Делоне народилась 14 листопада 1885 року.

Цікавий факт

Майже сто років тому обкладинка Vogue виглядала так, як на картинці, і також була пов’язана з Україною. Хоч і залишилась відомою лише вузькому колу шанувальників моди.
Її авторка – всесвітньо відома одеситка єврейського походження – Соня Терк-Делоне (Сара Ельївна Штерн).

У 1908 році Соня переїхала в Париж, де активно навчалася, відвідувала музеї та одружилася з французьким художником Робером Делоне. Втім, сама Соня писала: «Я люблю чисті, яскраві кольори мого дитинства, України. Пам’ятаю селянські весілля моєї країни, де червоні та зелені сукні, прикрашені численними бантиками, літали у танці. Пам’ятаю, як ростуть кавуни та дині: помідори оперізують червоним хати, і великі соняшники – жовті з чорною серцевиною – сяють у легкому, дуже високому блакитному небі».
Разом із чоловіком Соня стала засновницею абстрактного живописного напрямку «симультанізму» чи «орфізму», що полягав у створенні ефектів руху, що виникали при співставленні кольорових плям. В той час, як Робер у «пошуках себе» експериментував з абстрактним живописом, Соня, щоб прогодувати сім’ю, в роки Першої світової війни та після неї займалася прикладною творчістю, зокрема – дизайном одягу на засадах симультанізму.

Спершу вона створювала вбрання для себе та друзів. Згодом, у 1918 році відкрила інтер’єрний модний магазин Casa Sonia в Мадриді, який швидко набув популярності серед аристократії та отримав філіали в Більбао, Барселоні, Сан-Себастьяні.
У 1920-ому Соня відкрила власне ательє моди в Парижі. Неймовірне відчуття кольору, дизайнерський талант і вбрання, яке вона створювала для знаменитостей, зробили Соню Делоне зіркою у світі тогочасної моди. Вона одягала голлівудську акторку Глорію Свенсон, письменницю Ненсі Кунард, архітектора Ерне Голдфінгера. Попит на її тканини був величезним. Її власна майстерня, що займалася друком на тканині, розповсюджувала свою продукцію не лише у Франції, а й в інших країнах Європи та у США.

Книга про Соню є в нашій бібліотеці! Запрошуємо всіх, кого зацікавила Соня!

Дякуємо пані Юлії за цікаву зустріч, а Наталії Степанчук – за організацію заходу!

Присутнім учням восьмих класів середньої спеціалізованої школи № 139 – за увагу!

Залиште перший коментар

Залиште відгук

Ваш e-mail (не публікується).


*