ПРО НАС
КОНТАКТЫ
FACEBOOK
КАРТА САЙТУ
ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ

Лекція на тему: «Русь-Україна за часів правління Ярослава Мудрого» в бібліотеці ім. А. Міцкевича

У рамках проекту «Сторінки історії України» бібліотеки ім. А. Міцкевича відбулась лекція на тему:

«Русь-Україна за часів правління Ярослава Мудрого».

Лектор – Ольга Слободянюк, викладач історії проекту «Залишаємось з Україною» ГО «Смарт освіта» докладно ознайомила читачів бібліотеки з досягненнями довготривалого (1036 – 1054 рр.) князювання Ярослава Мудрого – могутнього володаря Київської Русі сильної розвинутої держави ХІ століття.
Завдяки військовим перемогам князь Ярослав розширив кордони Київської Русі від Балтійського до Чорного моря та від р. Оки до Карпатських гір.
Зовнішні політичні зв’язки з країнами Європи князь затвердив одруженнями своїх дев’яти дітей з представниками правлячих королівських династій Старого Світу.
Слава князя Ярослава також пов’язана з досягненнями у внутрішній політиці: створення Київської метрополії, перших монастирів (Києво-Печерська лавра, Софія Київська) , церков, осередків культури, релігійної освіти, бібліотеки.
За часів князя Ярослава місто Київ розширився у 7 разів, було зведено парадний в’їзд до столиці – Золоті ворота. За свідченнями тогочасних істо-риків, за окрасою місто стало суперником Константинополя. Але найбільшим досягненням князя, за яке його було прозвано Мудрим, стало зведення законів держави у єдину «Руську правду» – правовий кодекс усієї Київської Русі.
Під час заходу читачі бібліотеки ім. А. Міцкевича переглянули фільм «Ярослав Мудрий» проекту «Культові українці: позначені гривнею» телеканалу «Суспільне Культура».

Залиште перший коментар

Залиште відгук

Ваш e-mail (не публікується).


*