ПРО НАС
КОНТАКТЫ
FACEBOOK
КАРТА САЙТУ
ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ

Літературно-мистецький захід «Світи Григорія Сковороди: культурно-філософський вимір», який організовано з нагоди 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди бібліотеками ЦБС Шевченківського району м. Києва.

8 грудня 2022 року в бібліотеці ім. М. Костомарова відбувся літературно-мистецький захід

«Світи Григорія Сковороди: культурно-філософський вимір»,

який організовано з нагоди 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди

бібліотеками Централізованої бібліотечної системи Шевченківського району м. Києва.

«Двадцять перше століття…
Війна. Ковідове жахіття.
А він все мандрує розгойданим світом
Крізь часу повільні льоди,
людськими стежками ще він бурлакує,
здається митарства розтягнені всує
Предвічного Сковороди…
До нас нині сущих він близько й далеко.
Метуть заметілі, біснується спека,
Возносяться божі сади.
Та стільки у душах застиглої скверни,
пора позбирати розсипані зерна
Прарозуму Сковороди.»
Цим віршем Наталії Дзюбенко-Мейс зі збірки «Сковорода» ведучі програми Наталія Жаборовська та Валентина Захарченко-Бурцева розпочали подорож сторінками життя Григорія Сковороди.
📖 Дитинство. «Одне мені тільки близьке, вигукну я: о школо, о книги!»
Дитинство і юність Сковороди припали на час складних випробувань для його рідної України.
І хоч свої твори він почав писати вже в дорослому віці, та на виступ запросили сюди саме дитинство:
читачка бібліотеки ім. Олени Теліги Хаврел Владислава читає байку Григорія Сковороди «Голова й тулуб».
🎼 Вже спудеєм, окрім сопілки Григорій Сковорода опанував скрипку, гуслі, флейту та бандуру. Виконував народні твори і створював авторські. У ХХ столітті й у наш час відгомін сковородинської філософії звучить у музиці наших сучасників. Адже не випадково музика 1960-х позначена потужною хвилею національного необароко, де панують філософські теми і релігійно-духовні образи.
Пісню Григорія Сковороди «О, Жизнь безпечна» виконала завідувачка відділу музики Музею театрального, музичного та кіномистецтва України Олена Кореняк.
📖 І ось вже новий розділ земного життя Григорія Сковороди «Мандрівка в пошуку себе».
Про літературно-філософську спадщину Григорія Савича та свою колекцію нам розказала Тамара Сидоренко – заступника генерального директора з розвитку комунікацій Національного музею літератури України.
📖Одним з улюблених місць Григорія Сковороди стала Пан-Іванівка, нині Сковородинівка, – село його друга Андрія Ковалівського, де філософ знайшов свій останній спочинок. Садибу-музей Сковороди навесні цього року прицільно знищували російські агресори. Та дух його свободи – невловимий для світу. Віртуальну мандрівку Сковородинівкою підготувала Марина Божко, завідувачка Інформаційно-бібліографічного відділу ЦБС.

🎼Хабарництво, лизоблюдство, власне кар’єризм були неприйнятними для Григорія Савича. Саме про вибір власної дороги у житті його знаменитий твір «Всякому городу нрав і права», який виконла Олена Кореняк.
📖На жаль, через відсутність зв’язку, не вдалось долучити до нашого заходу Олеся Донія, журналіста, політика, громадського та культурного діяча, голову мистецького об’єднання «Остання Барикада», голову Центру досліджень політичних цінностей.
🎼Сковорода міг би бути модним і любленим у сучасні часи також: людина із західною освітою, «просунутий» дауншифтер, віруючий, але у власну філософську систему, палкий реформатор (освіти, системи віршування, способу життя) мандрівник і нонконформіст. І в часи великого болю й випробувань він звучить так само сучасно й актуально, як доказ виступ молодіжного гурту «Хештег ВІРШІ». Дмитро Ходаківський та Євген Храповницький виконали «Всякому городу нрав і права».
📖Актуальність вчення Григорія Сковороди в сьогоднішніх реаліях підтвердить відео-презентація «Григорій Савич Сковорода. Філософія серця» бібліотеки № 122 для дітей.

📖 І от ми знову повернулися до витоків, до книжок:
«О бібліотеко ти моя вибрана!
О книжки, яких небагато людей читає!»
Тож годі говорити про Григорія Савича. Сковорода на часі – і його треба читати! Отож, пропонуємо вам для перегляду відео-презентацію заходів, що представлені в бібліотеках нашої ЦБС за 2022 рік вшанування пам’яті великого українського філософа, вчення якого про любов, свободу і життя зберігає актуальність через багато століть після смерті автора.

Відеозапис літературно-мистецького західу

«Світи Григорія Сковороди: культурно-філософський вимір»

Залиште перший коментар

Залиште відгук

Ваш e-mail (не публікується).


*