ПРО НАС
КОНТАКТЫ
FACEBOOK
КАРТА САЙТУ
ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ

Онлайн презентація виставки «Київ княжий» в бібліотеці ім. Ошера Шварцмана

Бібліотека ім. Ошера Шварцмана провела онлайн презентацію виставки «Київ княжий».

            Проєкт «Красень Києвъ шле Вам привіт», започаткований пів року тому бібліотекою ім. Ошера Шварцмана та Музеєм історії Десятинної церкви», набирає обертів. Цього разу з нагоди Дня Києва та до 1025-річчя освячення Десятинної церкви відвідувачам бібліотеки запропоновано невеличку виставку «Київ княжий», присвячену історії української столиці більш ніж тисячолітньої давнини.

26 травня відбулася онлайн презентація, під час якої перед глядачами своїми думками ділилися український археолог, кандидат історичних наук, науковий співробітник Інституту археології НАН України, учений секретар відділу археології Києва ІА НАН України Віталій Козюба та історик, письменник, автор науково-популярних і довідкових видань про православні святині України Владислав Дятлов. Вони, як і ведуча цієї зустрічі-презентації історик Валентина Орлова, є співробітниками Музею історії Десятинної церкви, тож обізнані в цій царині чи не найкраще.

Серед тем, яких вдалося хоч трішки торкнутися під час годинного ефіру – Київ у дохристиянський період, причини обрання серед інших релігій князем Володимиром християнства східного обряду, історія Десятинної церкви, будівельних матеріалів тих часів, новинки історичних і археологічних досліджень та сучасних поглядів на той історичний період, тощо.
Приємною несподіванкою стала участь у спілкуванні юної співведучої, учениці 9 класу київської «Mainstream School» Кристини Підпалової. Дівчина настільки зацікавилась історією давнього Києва, що дізнавшись про захід, підготувала для вчених великий набір запитань, з яким ми ледь-ледь встигли впоратись у відведений час.
Взагалі, про зацікавленість молоді історією свого міста і країни свідчить і назва третього співорганізатора виставки, яким став Київський Палац дітей та юнацтва. Ще у лютому-березні в межах проєкту в КПДЮ відбувся цикл лекцій співробітників музею на тему історії Київської Русі. І вже зараз на виставці було представлено деякі роботи дітлахів з гуртка «Декоративна графіка» (керівник Світлана Елланська) на цю тему. Окрема подяка також гуртку «Мистецтво стінопису» КПДЮ та її керівнику Юлії Копиловій. Остання не тільки надала для виставки копії мозаїки та фресок тогочасного періоду, що зробили її вихованці, а й сама взяла участь у презентації, підтвердивши, що у наших дітей є прагнення вивчати історію України і витоки її культури.

Серед інших експонатів, що представлені на виставці, можна побачити археологічні та художні матеріали з колекції МІДЦ, а також книжки по історії і археології Києва і України з фондів музею та бібліотеки. Про наявність останніх на полицях бібліотеки модна дізнатись з електронних каталогів Публічної бібліотеки ім. Лесі Українки та Централізованої бібліотечної системи Шевченківського району м. Києва.
Усіх охочих ми запрошуємо подивитись зустріч-презентацію у запису на бібліотечному Youtube-каналі, чи на сторінці у мережі Facebook, а також відвідати виставку, що працюватиме до 10 червня в режимі роботи бібліотеки ім. О. Шварцмана за адресою: м. Київ, вул. Стрітенська, 4/13 (вхід із двору). Довідки: +380 44 272-39-18, e-mail hope-fest@ukr.net

#lechaim

Залиште перший коментар

Залиште відгук

Ваш e-mail (не публікується).


*