ПРО НАС
КОНТАКТЫ
FACEBOOK
КАРТА САЙТУ
ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ

«Трагедія Чорнобиля в творчості українських письменників»

26 квітня 2021 рік. 35-ті роковини Чорнобильської трагедії.
Гіркі чорнобильські дзвони не змовкають ось уже тридцять п’ять років. Ніхто не змирився з цією датою, ніхто не звикся з нею – ні в Україні, ані в цілому світі. Тривожні дзвони чорнобильської біди застерігають, нагадують. «Не питайся, по кому б’є дзвін…» – Чорнобильський дзвін б’є по тих, кого катастрофа знищила відразу, і по тих, кого знищила згодом.

        Тема чорнобильської трагедії знайшла відображення у творчості багатьох письменників,

твори яких можна прочитати в бібліотеці ім. М. Чернишевського.

До Вашої уваги бібліотека представляє літературний огляд цих творів.

Ось вони: В. Яворівський «Марія з полином у кінці століття», Ю. Щербак документальна повість «Чорнобиль», Д. Павличко поезія «Листок», Б. Олійник поема «Сім», М. Луків поема «Біль і пам’ять», М. Сингаївський «Обпалена мужність», Л. Горлач поема «Зона», С. Йовенко поема «Вибух», І. Драч «Чорнобильська мадонна».

Олійник Б. І. Сім: Поема.– К.: Радянський письменник, 1988.– 96 с.
Поема присвячена пам’яті В. Кібенка, М. Ващука, В. Ігнатенка, М. Титенка, В. Тишури, В. Правику та кінорежисеру Володимиру Шевченко.

 

Яворівський В. О. Марія з полином у кінці століття.– К.: Радянський письменник, 1988.– 262 с.
Про драматичні події весни 1986 року в чорнобильській зоні, де тривалий час перебував і автор – відомий український письменник, лауреат Шевченківської премії, голова комісії у справах Чорнобильської катастрофи при Президії Верховної Ради України.

Ночовний М.В. Дозиметрична зона: Поезії.– К.: Укр.письменник, 1992.– 101 с.
Вірші збірки намагаються загострити увагу на суперечностях природи, людської душі. «Кохання неприкаяне, невлаштоване, у дечому й трагічне, але всетаки щасливе уже фактом свого існування…», постає перед читачем.

 

 

Мужність і біль Чорнобиля: Повість-хроніка: Поеми. Вірші.– К.: Молодь, 1988.– 144с.
Ця книга є даниною пам’яті загиблих, виявом палкої вдячності всім, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії і нині працює у зоні Чорнобильської АЕС. Містить повість А. Трегубова «Приборкувачі вогню», вірші Д. Павличко, Б. Олійника, І. Драча та інших присвячені тим, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії і нині працює у зоні Чорнобильської АЕС.

Книжка від нобелівської лауреатки з літератури, білоруської письменниці Світлани Алексієвич «Чорнобильська молитва. Хроніка майбутнього» в перекладі української авторки Оксани Забужко неймовірно живо та глибоко оповідає про враження людей, які бачили цю трагедію на власні очі. Саме з її книги сценаристи серіалу «Чорнобиль» з невеличкими змінами взяли трагічну історію дружини пожежника Ігнатенка. Авторка створила оповідь на основі інтерв’ю із сотнями очевидців: ліквідаторами та посадовцями, які приймали важливі рішення щодо ходу подій; потерпілими та їхніми родичами; вимушеними переселенцями та тими, хто вирішив повернутися назад у зону відчуження. Книжка не залишить нікого байдужим, під час читання складається враження, що ти на власні очі бачиш весь біль та хаос, який тоді висів у повітрі.

 

Іван Драч «Чорнобильська Мадонна» — це соціально-філософська поема Івана Драча, у якій автор розкриває проблему трагедії на Чорнобильській АЕС. Опублікована спочатку в журналі «Вітчизна» у 1988-році, а потім у збірці «Храм сонця» того ж року. Вважається чи не найзначнішим твором усіх літератур на апокаліптичну тему.

Більш детально познайомитись з творами про Чорнобильську трагедію можна звернувшись

до електронного каталогу ЦБС Шевченківського району та електронного каталогу Публічної бібліотеки ім. Л. Українки м. Києва.

Залиште перший коментар

Залиште відгук

Ваш e-mail (не публікується).


*