ПРО НАС
КОНТАКТЫ
FACEBOOK
КАРТА САЙТУ
ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ

Літературна подорож «Мандруємо Європою» в бібліотеці ім. С. Васильченка для дітей

9 травня Україна відзначає День Європи разом з Європейським Союзом.

Саме сьогодні в бібліотеці ім. С. Васильченка для дітей відбулась літературна подорож «Мандруємо Європою»,

під час якої діти дізнались про те, що 9 травня 1950 року була проголошена Декларація Шумана,

яка вважається народженням Європейського Союзу.

Президент Володимир Зеленський підписав указ, згідно з яким відтепер щорічно 9 травня в Україні відзначатимуть День Європи. «Усвідомлюючи європейську ідентичність Українського народу, з метою зміцнення єдності народів Європи, забезпечення миру, безпеки й стабільності на Європейському континенті, засвідчуючи відданість ідеалам та цінностям демократії, підтримуючи ініціативи молодіжних та інших громадських об’єднань, постановляю: установити в Україні День Європи, який відзначати щороку 9 травня спільно з державами Європейського Союзу», – йдеться у документі.
Без сумніву, всі діти полюбляють гратися. Адже гра – це розвага та, водночас, пізнання чогось нового. Саме для цього й написана «Європа-гра». Можливо, багато хто з дітей вже бували у країнах Європейського Союзу з батьками чи друзями. І, мабуть, звертали увагу на гарні дороги, цікаві будівлі, чистий громадський транспорт, усміхнених людей.
Україна теж прямує до такого рівня життя, проголосивши одним зі своїх пріоритетів більш тісну асоціацію з Європейським Союзом. Однак важливо розуміти, що країни Євросоюзу йшли до цього не простим шляхом упродовж тривалого часу. І ми хочемо, аби юні громадяни України дізналися трохи більше про ЄС, його історію та сучасність. Вони дуже цікаві, адже в світі немає жодної іншої організації, подібної до Європейського Союзу.
Європейський Союз створили понад 60 років тому мудрі державні діячі, які вміли дивитися на багато років уперед. Коли ЄС ще тільки починав формуватись, деякі з теперішніх його лідерів були дітьми. Вони зростали разом із тими складним процесами, що зробили Європейський Союз таким, яким він є тепер. Водночас, як і мільйони їхніх друзів та й людей інших поколінь, теперішні президенти чи прем’єри країн ЄС росли з усвідомленням своєї належності до унікального об’єднання багатьох держав, метою якого було і є зробити життя людей кращим. Наші юні українці також нині зростають разом із непростими процесами, що ведуть Україну до зближення з Європейським Союзом. І всім так само важливо усвідомлювати, що ми європейці.
Наші діти багато спільного мають з своїми ровесниками від Лісабона до Варшави, від Гельсінкі до Рима або у будь-якому іншому куточку Європи. І підростаючи, вони теж можуть долучитись до подальшої розбудови європейської України – в тому числі на високих посадах. При цьому важливо розуміти і бути щирими прихильниками європейської ідеї та найважливіших її цінностей: демократії, дотримання прав людини, рівності всіх перед законом, поваги до інших. Це – основи сучасного Європейського Союзу, які європейці пізнають з дитячих років. Ось саме по книжечці «Європа – гра» ми грались та подорожували країнами Європи. Ми, бібліотекарі, були вражені, як багато наші діти знають про країни Європи!

Запрошуємо розширити свої знання, користуючись літературою представленій на нашій на тематичній полиці «Відкрий Європу для себе»!

У матеріалі використано іформацію з Інтернет-ресурсів та фондів бібліотеки.
#Бібліотека_Васильченка_День_Європи

Залиште перший коментар

Залиште відгук

Ваш e-mail (не публікується).


*