ПРО НАС
КОНТАКТЫ
FACEBOOK
КАРТА САЙТУ
ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ

Репортаж з Франкфуртського книжкового ярмарку для бібліотеки ім. С. Васильченка для дітей

20 жовтня 2022 р. у Німеччині стартував Франкфуртський книжковий ярмарок –

найбільший книжковий ярмарок та найочікуваніша «книжкова подія світу».

Пропонуємо до вашої уваги переглянути репортаж, який записала безпосередньо з Франкфуртського книжкового ярмарку

українська письменниця, перекладачка, активістка, літературознавиця, лекторка Любов Базь,

спеціально для бібліотеки ім. С. Васильченка для дітей ЦБС Шевченкіського району міста Києва.

Попри війну, тут представлено й Український стенд, який Український інститут книги підготував за підтримки Goethe-Institut в Україні. Франкфуртський книжковий ярмарок щороку є найбільш очікуваною подією для тисяч видавців, представників книготорговельних фірм і літературних агентів з усієї планети. До найбільшого у світі книговидавничого та літературного форуму, що відбувається в середині жовтня в німецькому Франкфурті-на-Майні, заздалегідь готуються всі провідні видавничі групи з Європи та США, а кількість країн, представлених на ярмарку, обчислюється тризначними цифрами.
Цьогоріч Франкфуртський книжковий ярмарок відбувається з 19 по 23 жовтня. Україну на події представляють 10 письменників та 43 видавці, а також підготовлена насичена програма подій за участі українських письменників, ілюстраторів, перших осіб нашої держави. Зазвичай країна – почесний гість Франкфуртського книжкового ярмарку значною мірою формує програму численних літературних та навкололітературних заходів. Але цього разу корективи до програми ярмарку внесла війна в Україні. На знак солідарності з українським народом Франкфуртський книжковий ярмарок приділив особливу увагу українським книговидавцям та авторам. На окремому стенді площею 100 квадратних метрів із власним подіумом свої книжки презентують понад 30 українських видавництв та авторів. 23 жовтня, відбудеться церемонія нагородження лауреата Премії миру німецьких книготорговців – українського письменника Сергія Жадана. Літератори, видавці та правозахисники з України стануть головними учасниками заходів, які в суботу, 22 жовтня, відбудуться на одному з найбільш відвідуваних подіумів Франкфуртського книжкового ярмарку – відкритому майданчику «Агора». Програма, присвячена Україні, включатиме дискусії про культуру, культурну політику та засоби масової інформації в умовах війни, презентації нових книг українських письменників і виступи музикантів.
Франкфуртський книжковий ярмарок підтримує тісні контакти з українською книжковою індустрією протягом багатьох років. «Книжки без кордонів» – головний проєкт української презентації, який реалізується під патронатом першої леді України Олени Зеленської. Йдеться про друк українських книжок для дітей вимушених переселенців з України та розповсюдження цих книжок за кордоном, де є українці, які потерпіли від війни.

Довідка: Франкфуртський книжковий ярмарок (нім. Frankfurter Buchmesse) – найважливіший у світі міжнародний книжковий ярмарок, а також значний соціальний та культурний захід. Він має на меті бути найголовнішою бізнесовою подією для видавців, інформуючи їх про світові тенденції у книговиданні, даючи можливість контактувати з гравцями ринку і, перш за все, допомагати їм застосовувати інноваційні бізнес-моделі у книжковій та медійній індустрії.

Залиште перший коментар

Залиште відгук

Ваш e-mail (не публікується).


*