З нагоди Міжнародного дня чаю бібліотека ім. М. Костомарова підготувала
книжкову виставку-інсталяцію та історичний екскурс про цей дивовижний напій.
«Чай – напій не простий. Коли чаювання стає ритуалом, воно розвиває вміння бачити велике в дрібницях».
(Мюріель Барбері «Елегантність їжачка»)
Міжнародний день чаю (англ. International Tea Day) – неофіційне свято, яке відзначається щорічно 15 грудня з ініціативи Центру Освіти та Спілкування.
Найбільш широко святкування «Міжнародного дня чаю» проходить в Індії і Шрі-Ланці, однак і такі країни, як Бангладеш, Непал, В’єтнам, Індонезія, Кенія, Малайзія, Уганда і Танзанія, будучи провідними світовими сільгоспвиробниками чаю, не залишаються байдужими до цього свята.
Пропонуємо заварити свій улюблений ароматний чай і поринути в історію цього дивовижного напою!
Вважається, що чай, як напій, був відкритий другим імператором Китаю Шеном Нунгом приблизно в 2737 році до н. е., коли імператор опустив листочки чайного дерева в чашку з гарячою водою. Чи можливо уявити, що зараз ми п`ємо той самий чай, який куштував і китайський імператор майже 5 тисячоліть тому!
Походження назви «чай»
Сама назва «чай» походить від китайського «чи», що означає – «молодий листочок». Саме тому слово «чай» у всіх мовах світу має китайське коріння. На півдні цієї країни він називається «ча», на півночі – «ті», і в залежності від того, куди експортувався, він отримував ту чи іншу назву. Так, в українській мові напій став популярний під назвою «чай», а англійською – «tea».Саме поняття «чай» має зараз більш широке значення. Це може бути напій, заварений з листя чайного дерева, з додаванням різних трав, прянощів і фруктів, або навіть заварена інша трава. До XVIII століття в Європі вважали, що зелений і чорний чай виробляють з різних рослин – китайські виробники приховували секрет їх вирощування. Але обидва сорти отримують з однієї і тієї ж рослини – Camellia Sinensis (камелія китайська).
А чи знаєте ви, що в японській мові для таких понять, як «чай» і «вія», використовується одне і те ж слово?
В Японії існує легенда, яка свідчить про те, що чайне дерево виросло нібито з вій молодого Будди. Для того, щоб не спати під час нічних церемоній, Будда відрізав собі повіки і закопав їх у землю, з якого проросло чайне дерево.
Слово «чай» походить від англійського слова «tips». В Англії у 18 столітті чай пили в особливих «чайних садах». В таких садах розташовувалися столики, на яких красувалися невеликого розміру коробочки з написом «T. I. P. S.» To Insure Prompt Servise – що перекладається, як «забезпечення швидкого обслуговування». Коли гість бажав гарячий чай швидко, йому потрібно було кинути в коробочку монету.
Охолоджений чай
У 1904 році Річард Блечінден увів таке поняття як охолоджений чай. З того часу в США у вигляді готового охолодженого напою продається до 80 % чаю. У 1904 році Томас Салліван випадково винайшов чайний пакетик. Спочатку він використовував тонкі шовкові мішечки для зберігання чаю, так як це обходилося набагато дешевше, ніж залізні банки. Але коли один з клієнтів випадково впустив такий пакетик в воду, зрозуміли, що виходить такий самий чай, як і після звичайного заварювання. Після цього шовк замінили на ще дешевші матеріали.
Найпівнічніша у світі ділянка чаю у світі
Найпівнічніша у світі ділянка чаю у світі розташована в Україні на Закарпатті. Чай експериментально почали вирощувати на Закарпатті у 1949 році, заклавши плантацію у 2,5 гектари, яка дала добрий урожай. З метою охорони цієї плантації створено заказник місцевого значення «Широкий». Найкраще акліматизувалися в умовах Закарпаття краснодарські та грузинські сорти чаю.
Залиште відгук