Головна сторiнка Вiдiслати листа Карта сайту
Новини
Анонс подій
Територія спілкування
ЗАВІТАЙТЕ (наші адреси, телефони)
Корисні поради
Ресурси бібліотек
Фотогалерея
Краєзнавчі замальовки
Вернісаж
Електронний каталог
Книжкові виставки до пам'ятних дат
Дегустація літературних новинок
Новини
20182017201620152014201320122011201020092008
Шоколатьє – маленькі майстри

26.07.2017

Шоколатьє – маленькі майстри

Шоколад — одне з найулюбленіших ласощів і дітей, і дорослих. Цінителів цього творіння кондитерського мистецтва можна зустріти не тільки у всьому світі, а й в нашій бібліотеці.

Діти послухали цікаву розповідь про унікальне дерево какао-бобів, способи виробництва шоколаду, а потім поринули в історію шоколаду. Отримавши нові знання, відповідали на вікторину. Приймали участь у майстер-класі "З'їж цукерку, зроби метелика".

На завершення заходу малеча мала змогу побувати в "чарівній шоколадній кондитерській" та стати початківцями шоколатьє. Маючи смачні інгредієнти, маленькі майстри творили дива з шоколаду: персик в шоколаді, банани з кокосовою стружкою в шоколаді, кольорова мозаїка з абрикос та яблук у шоколадній помадці.

Дуже задоволені, "по самі вуха" в шоколаді, дітвора пішла в садочок на обід. Маємо надію, страви на обід вони з'їли з таким же задоволенням.
Історія шоколаду:

Понад три тисячі років тому першими людьми, які спробували плоди незвичайного дерева, стали представники стародавньої цивілізації ольмеків. Саме вони і називали какао-дерево смішним словом "какава", яке стало прабатьком нинішнього "какао". В давнину шоколад був тільки напоєм.

Час йшов, на зміну ольмекам прийшли майя, і какао стало культовим деревом для цього відомого племені. Майя стали вирощувати свої власні дерева. А зі смажених бобів какао і води з невеликим додаванням спецій готувався поживний напій. Дуже швидко плоди какао-дерева стали "валютою": за чотири какао-боби можна було купити гарбуз, за десять - кролика, а за сто — раба!

Згодом над цими землями контроль встановило інше індіанське плем’я -- ацтеки. Вони використовували шоколадний напій у величезних кількостях, він був описаний, як "дрібнозерниста гуща, м'яка, піниста, червонувата, запекла (приправлена) водним перцем чилі, ароматичними квітами, ваніллю і диким медом". Какао-боби використовувалися в імперії ацтеків і в якості грошей -- крім золота в королівських коморах їх зберігалося величезна кількість.

Різновиди шоколаду: чорний шоколад, молочний шоколад, білий шоколад, десертний шоколад, пористий шоколад, діабетичний шоколад.

Найцікавіші фактори про шоколад:

1. Шоколадні солодощі покращують роботу серцево-судинної системи і сприяють очищенню судин.

2. У перекладі з латинської мови дерева какао називаються «їжею богів».

3. Найдорожчим шоколадом визнаний шоколад «Chocopologie by Knipschildt». Вартість фунта цих ласощів (453 грамів) складає 2600 доларів.

4. Мексиканці з іменами Мокая і Омелька були першими людьми, які спробували какао. Сталося це близько тисячі років до нашої ери (~3 тис. років тому).

5. Через таку речовину як «теобромін», шоколад є отруйним продуктом для тварин.

6. Латиноамериканські цілителі курандерос застосують шоколад в лікувальних цілях, наприклад, для лікування бронхіту. А в деяких регіонах щоранку діти вживають гарячий шоколад для профілактики укусів бджіл і скорпіонів.

7. Какао-дерева можуть рости 200 і більше років. А ось приносять плоди вони тільки чверть століття (25 років).

8. У раціон солдатів Другої Світової Війни обов’язково входив шоколад. Але його виготовляли таким чином, щоб за смаковими якостями продукт виходив трохи краще, «чим варена картопля». Це робилося для того, щоб солдати не відразу з'їдали ці корисні ласощі.

9. Вік какао, як рослинної культури, становить кілька мільйонів років.

Джерело

Нові надходження
Олександра Малаш. Любові багато не буває

Любові багато не буває : роман / О. В. Малаш. - Київ : «Видавництво «Фенікс», 2016. - 272 с.

Марія Карп'юк. Дорога додому

Дорога додому : повість, оповідання / М. Карп'юк. - Київ : "Видавництво "Фенікс", 2016. - 176 с.

Володимир Базилевський. Лук і Ліра

Лук і Ліра : поезії / В. О. Базилевський. - Київ : «Видавництво «Фенікс», 2016. - 256 с.

Олена Карпенко. Підручник янгола

Підручник янгола : роман / О. О. Карпенко. - Київ : «Видавництво «Фенікс», 2016. - 256 с. : іл.

Микола Ткач. Час любові і болю

Час любові і болю : поезія / М. М. Ткач. - Київ : «Видавництво «Фенікс», 2016. - 208 с.

Олена Рижко. Ще одна історія про…

Ще одна історія про... : роман / Рижко О. М. - Київ : «Видавництво «Фенікс», 2016. - 192 с.

© www.shevcbs.kiev.ua 2008Дизайн та розробка www.it-net.com.ua